Jak na klíčení

Klíčení je zábava

Nejen v zimním období potřebujeme do svého organismu přirozeným způsobem dostat kromě běžné stravy i něco navíc, a to hlavně čerstvou stravu, plnou zdraví prospěšných látek.

Klíčení semen https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/ a konzumace klíčků není nic převratného, jen jsme na tuto zdravou pochutinu trochu pozapomněli a až poslední roky se k ní vracíme.

klíčení semínek

Konzumace vlastních naklíčených semínek se tak stává běžnou součástí jídelníčku. Popularitu si získává hlavně jednoduchým a rychlým postupem a cenovou nenáročností. A i když zima už je dávno pryč, v tomto období se ceny čerstvé zeleniny nesmyslně zvyšují, což je dané několika faktory, jako je současná ekonomická situace, nízký kurs koruny, problémy s dopravou atd. Vlastní naklíčená semínka jsou tak alternativním řešením zpestření jídelníčku.

Začít je hračka

Pokud si chcete vyzkoušet, jak vám takové čerstvé klíčky porostou doma, a hlavně jak vám budou chutnat, zkuste úplně jednoduše ve sklenici s vodou nechat naklíčit cokoliv, co máte doma. Nejspíš v komoře najdete třeba čočku nebo fazole či hrách, a tak můžete začít právě s těmito luštěninami, než pokročíte dál.

klíčky na talíři

Vybranou luštěninu, třeba čočku, napřed důkladně propláchneme čistou vodou. Snadno to jde v sítku. Potom ji přes noc necháme v misce s vodou při pokojové teplotě. Vodou nesmíme šetřit. Druhý den přes síto semena scedíme, dáme do sklenice s trochou vody (na dno můžeme dát papírovou utěrku), přikryjeme papírovým ubrouskem nebo utěrkou a necháme při pokojové teplotě klíčit. Semínka by mohla chytit plíseň anebo nepříjemnou vůni, a proto je musíme opakovaně po celou dobu klíčení hlídat a denně proplachovat čerstvou vodou. Podle druhu semen klíčení trvá různě dlouhou dobu, většinou pár dnů. Proces můžeme urychlit, pokud dáme sklenici na okno, blízko ke zdroji tepla nebo na jižní stranu domu, kam svítí slunce. Naopak proces klíčení zastavíme vložením semínek do chladu, třeba do lednice. Propláchnuté klíčky můžeme přidat do pomazánky, salátu, jogurtu, jako přílohu k masu či rybě atd.

Pokud vám klíčky zachutnají, máte před sebou zábavné období zkoušení klíčení různých semínek, které musí být bez chemického ošetření, a proto je zakupte v specializovaném obchodě. Šampionem v rychlém klíčení je řeřicha, která vám bude růst před očima. Další zajímavé možnosti jsou třeba se semínky hořčice, ředkviček, fazole mungo.

Autor příspěvku: